Traktaties

Iedere woensdag plaatsen wij leuke ideeën voor traktaties op onze facebook pagina. Hieronder vind je alle tot nu toe geplaatste ideeën en uitwerkingen. Wil je geen traktaties missen? Like onze facebookpagina

Een supergezonde traktatie gemaakt van een mandarijn en gekleurd papier.

Een vrolijke eierkoek met een gezicht van smarties, marsepein/dropveter/zure mat of wat je maar wilt en een zonnebril. Je zet het gezicht vast met chocopasta of glazuur van poedersuiker en een héél klein beetje water(zit net even wat steviger) laten drogen, folie om het geheel...klaar!

Een paardenhoofd met een snoepketting als halster.

Een paar vrolijke wormen die uit de aarde kruipen. Of is het toch wat anders?

Vul een wegwerpglaasje voor 2/3 met een chocolade Saroma toetje, verkruimel Oreo koekjes(het wit er eerst tussen uit halen), strooi dit over de Saroma en steek de snoep wormen (o.a te krijgen bij de Lidl) als de Saroma stevig is geworden in de kruimels. Heerlijk!

Een monster gemaakt van een donut met een gebitje en snoep oogjes. Druk eerst het gebitje op de plaats van het gat van de donut en haal het er gelijk weer uit. Snijd het gat wat groter daar waar je net een afdruk hebt gemaakt en steek het gebitje in het gat. De oogjes kun je met suikerglazuur of chocopasta vastzetten.Wanneer je geglazuurde

donuts gebruikt moet je deze niet vooraf in de koelkast zetten, want als het glazuur helemaal hard is barst het glazuur wanneer je het gebitje erin drukt.

Besmeer witbrood met aardbeienjam en leg hier een andere snee bovenop(je kunt casinobrood in de winkel ook in de lengte laten snijden). Steek met een vormpje waar je koekjes mee kunt uitsteken het gewenste figuur uit het brood en steek dit afwisselend met aardbeien en druiven op een lange saté prikker.

Vrolijke druivenbeker.

Benodigdheden: witte druiven, witte marshmallows, doorzichtige plastic bekers, 1 (watervaste) zwarte marker.

Snijd de marshmallows (1 per traktatie) met een scherp mes net niet helemaal door de midden. Plak de marshmallow met de opengesneden kant tegen de binnenkant van de beker. Teken met de marker 2 zwarte puntjes (pupillen) op de beker centraal van de witte marshmallow helften. Teken daaronder een glimlach. vul de rest van de beker met druiven.

Lekkere sleutelbos

Benodigdheden: zwarte en rode dropveters, dropsleutels en vrolijke sleutelhangers.

Trek 1 zwarte en 1 rode dropveter door 3 dropsleutels. Leg 1 of 2 knopen zodat de sleutels vast zitten. Knoop het andere uiteinde van de dropveters met 1 knoop aan de sleutelhanger vast. Draai vervolgens het deel van de dropveters dat tussen de sleutelhanger en de dropsleutels in zit. Een andere optie is om het gedeelte van de dropveters dat tussen de sleutelhanger en de dropsleutels in zit te vlechten.

Een piraat gemaakt van een eierkoek, drop, een smartie en de mond van een stukje dropveter met aardbeiensmaak. Plak alle snoep vast met glazuur (gemaakt van poedersuiker met een heel klein beetje water). De hoofddoek is een servet welke je met een plakbandje aan de achterkant van de eierkoek aan elkaar vast kunt bevestigen. Je kunt event. om het geheel doorzichtige folie doen.

Marshmallow lolly's.

Benodigdheden: cake pop stokjes (bijvoorbeeld te koop bij Xenos), witte marshmallows, pure smeltchocolade, mini smarties en disco spikkels.

Breek de chocolade in stukjes en smelt deze in een kommetje in de magnetron (na iedere 30 seconden even met een vork roeren tot de chocolade goed gesmolten is). Het is ook een mogelijkheid om de chocolade Au Bain Marie te laten smelten.

Steek de cake pop stokjes in de marshmallows en doop de marshmallows met de bovenkant in de gesmolten chocolade. Even goed laten uitlekken. De lolly zijwaarts houden en terwijl je hem langzaam draait disco spikkels op de zijkant strooien. De lolly vervolgens weer rechtop houden en de bovenkant met mini smarties versieren. De versierde lolly's (rechtop) een nachtje hard laten worden in de koelkast.

Een geboorte traktatie:

Benodigdheden: lik koekjes, kant en klaar glazuur of poedersuiker en een heel klein beetje water waar je zelf glazuur mee maakt, blauwe (of roze muisjes).

Strooi wat muisjes in een schaaltje, smeer de glazuurkant van een lik koekje in met de glazuur en druk deze in de muisjes. Doe dit met alle koekjes. En laat het glazuur hard worden. Je kunt ze zo uitdelen maar ook nog in een folie doen.

Een fleurige slak.

Zijn huis is een klein Danoontje en het lijf is gemaakt van papier, De wangen zijn de rondjes uit een perforator. De wiebel ogen zijn te krijgen bij een hobby winkel, zelf kocht ik ze bij de Wibra. Uiteraard kun je ook gewoon ogen op wit papier tekenen.

Stroopwafel lolly's.

Benodigdheden: mini stroopwafels, witte (smelt) chocolade, cake pop stokjes (bijvoorbeeld te koop bij Xenos), disco spikkels.

Maak met een scherp dun mesje voorzichtig een kleine opening tussen de 2 lagen van een stroopwafeltje. Steek een cake pop stokje tussen de 2 lagen en knijp de stroopwafel heel voorzichtig weer dicht.

Breek de chocolade in stukjes en smelt deze in een kommetje in de magnetron (na iedere 30 seconden even met een vork roeren tot de chocolade goed gesmolten is). Het is ook een mogelijkheid om de chocolade Au Bain Marie te laten smelten. Witte smelt chocolade is moeilijk verkrijgbaar, gewone witte chocolade is als alternatief te gebruiken. Je moet dan wel sneller te werk gaan omdat deze na het smelten erg snel klonterig wordt.

Doop de bovenste helft van de stroopwafels in de gesmolten chocolade (of smeer het op de stroopwafels) en doop ze vervolgens in de disco spikkels. De versierde lolly's (rechtop) een nachtje hard laten worden in de koelkast.

Rupsje nooit genoeg.

Prik duiven op een lange satéprikker met op het uiteinde een aardbei.Wanneer je de prikker te lang vindt kun je deze korter maken met bijvoorbeeld een snoeischaar. De ogen kun je kant en klaar kopen als snoep oogjes(ik vond ze bij de Wibra), welke je met bijvoorbeeld een heel klein beetje glazuur (gemaakt van poedersuiker en een beetje water) vastzet, maar je kunt de ogen ook zelf maken door witte chocolade au bain marie te laten smelten en hiervan 2 stipjes op de aardbei te zetten, de pupil maak je dan van bruine chocolade.

Een gezellige mandarijn.

De foto spreekt voor zich. De dropveter en hoed zette ik vast met prikkertjes. Voor de afwerking en stevigheid nog een klein rond dropje op zijn hoed en klaar.

Een gezonde dolfijn.

Uiteraard kun je het soort bakje gebruiken wat jij wilt. Snijd een stukje van het steeltje van de banaan netjes af en snijd de steel van de banaan een stukje in zoals op de foto. Snij vervolgens een stukje van de onderkant van de banaan af zodat deze wat stabieler in het bakje of bekertje kan komen te staan en smeer het uiteinde eventueel in met een beetje citroensap tegen het bruin worden. Teken oogjes met een markeerstift op het hoofd. Haal de druiven van de steeltjes zodat deze vast klaar liggen. Zet de banaan in het gewenste bakje en houd deze vast wanneer je de druiven in het bakje toevoegt. Door ook druiven voor de banaan te plaatsen komt deze stevig in het bakje te staan.

Een stoere piratenbanaan.

Rol de onderkant van de banaan in een kleine rode servet(o.a. te krijgen bij de Ikea).Teken een gezicht met stoppels op de banaan en gebruik eventueel een zwarte en rode dropveter voor de afwerking.

Een zomerse bloem, gemaakt van een lollie.


Benodigdheden: lollies, snoepketting, mini marshmallows, gekleurd papier.


Knip een bloem uit van gekleurd papier in een vrolijke kleur(wanneer je er meer maakt kan het leuk zijn om verschillende kleuren te gebruiken. knip een kleiner rondje of kleinere bloem uit. Het rondje kun je eventueel 2 keer dubbelvouwen en rondom inknippen, wanneer je deze weer open vouwt heb je meeldraden. Steek het stokje van de lollie door het kleinste bloemetje /het rondje met de meeldraden en daarna door de grotere bloem. knip de snoepketting stuk en rijg nu een aantal snoepjes van de ketting om het stokje. Zet deze aan het uiteinde vast met een kleine marshmallow. Klaar!


Een makkelijke maar ook heerlijke zoete traktatie in de vorm van eikeltjes welke heel snel klaar zijn.

Steek met een klein cocktailprikkertje een klein stroopwafeltje op een kleine negerzoen eventueel kun je ze voor het trakteren nog per stuk in een cakepapiertje leggen.

Een danseres. Bak cakejes, maak een leuke foto van de danseres en lamineer deze (apparaten zijn event. te krijgen bij de action). Knip de danseres rondom uit, het onderlijf knip je in een punt zodat je het bovenlijf zo in het cakeje kunt steken (dus een deel van de foto knip je weg). Zelf kleurde ik het stukje tussen de armen zwart zodat je het knipwerk beperkt. Snijd het cakeje in daar waar het bovenlijf moet komen en steek deze erin.

Een drol van een koekje voor de grappenmakers...de koekjes zijn heel makkelijk te maken.


Recept:

Ingrediënten voor +_ 16 koekjes: 360 gram bloem, 150 gr. witte basterd suiker, 50 gr. vanillesuiker, 200 gr. roomboter(op kamer temperatuur niet gesmolten), 1 ei, 40 gr. cacao poeder.


Klop de boter met de basterdsuiker en vanillesuiker zacht met een mixer(kan wel een paar minuten duren), voeg als dit goed gemengd is al kloppend het ei toe, als dit goed gemengd is voeg je de bloem samen met de cacao toe. dit mix je met deeghaken. Zet het deeg nu ingepakt in vershoudfolie, minimaal een uur in de koelkast.


Verwarm, als je het deeg weer uit de koelkast gehaald hebt de oven vast voor op 175 graden.Verdeel het deeg in 16 porties en kneed ieder portie heel even door. Dan maak je van iedere portie een slangetje met aan één kant een niet al te netjes puntje. Dan draai je ze in model en bak je de koekjes in ongeveer 15-20 minuten. Zelf heb ik een hete lucht oven, en waren de koekjes in 10 minuten klaar dus even opletten, want iedere oven is net even anders.

Tot slot heb ik de oogjes (gekocht bij Wibra) met wat glazuur gemaakt van poedersuiker en een heel klein beetje water, opgeplakt.

Met deze traktatie gaan we de bloemetjes buiten zetten.

De bloempotjes haalde ik bij het tuincentrum. In de bloempotjes doe je een cakepapiertje. Maak cakebeslag volgens het receptuur en doe hier een beetje cacao doorheen. Vul de papiertjes met behulp van 2 lepels voor 2/3 met het beslag en bak deze af. Maak met marsepein of fondant, zoveel roosjes als je wilt. Op de 2e foto zie je hoe je dit kunt doen. Event. maak je ook bloemblaadjes.

Deze leg je op het cakeje als deze is afgekoeld met daar bovenop de roosjes. Het is mogelijk deze met glazuur, gemaakt van poedersuiker een een héél klein beetje water, vast te zetten.

Een stoere traktatie, doe in een doorzichtige beker kaaschips en daarboven een laag popcorn. een klein stukje doorzichtig folie erboven en dan is het in principe al klaar. Als finishing touch kun je nog bijv. een Heineken etiket downloaden en met het programma paint de naam bewerken naar de naam van je kind.

Een traktatie. Van papier maakte ik een mijter welke ik over een Danoontje heen zette.

Een gezonde mandarijn vermomt als vis. Met papier en een paar wiebel ogen(of op papier getekende ogen) kun je deze klus klaren. Laat de lijm voor je alles vastplakt een klein beetje opdrogen. Dan plakt het sneller vast. Je kunt de vissen ook nog als echte vissen in een diepvrieszakje doen met een beetje blauwe bubbels die je met de perforator van blauw papier maakt.

Een vreemde vogel als traktatie. Van een Danoontje, wiebelogen, gekleurd papier en een pluim of veer (te krijgen op de markt of bij een hobbywinkel) maakte ik deze vrolijke vogel.

Deze chipsvis is gemaakt van papier, eventueel met wat glitter versiert.

Wanneer je aan alle vissen een touwtje bevestigd en de andere uiteinden van de touwtjes aan een bamboestok of een bezemsteel, waardoor dit een hengel lijkt, heb je een super leuke manier van trakteren van een zakje chips.

In het servet zit een lekkere mandarijn. Het servet is bovenop de mandarijn met een plakbandje samen gebonden, dit uiteindeis met een ander plakbandje vastgezet aan het waxinelichtje. Met een watervaste stift teken je een gezicht en de knoopjes. Een lintje of zure mat om het hoofd maakt het helemaal af.

Popcorn Minions! Ik vulde diepvrieszakjes voor een deel (de rest van het zakje rolde ik op en plakte ik vast met een plakbandje). Op de zakjes plakte ik de uitgeknipte ogen van de Minions.

Deze giraf maakte ik met stukjes bok worst en blokjes kaas welke ik vervolgens samen met de kop van een giraf op een saté prikker heb geprikt.

Deze pinguin is gemaakt van een kleine chocozoen/mini marshmallow en fondant. De oogjes die ik gebuikte zijn kant en klaar gekocht bij de Wibra maar natuurlijk ook te maken van bijv. fondant.


De foto spreekt voor zich. Het gezicht tekende ik met een merkstift zodat dit niet afgeeft. de oortjes maakte ik van gekleurd papier.

Deze traktatie is super snel klaar maar ook heel feestelijk. Ik deed wat glazuur (gemaakt van poedersuiker en een héél klein beetje water, maar is ook kant en klaar te koop) over een mini chocoladezoen/mini marshmallow en bestrooide deze met spikkels. Kaarsje erin en klaar. Wel een avondje van te voren maken, zodat de glazuur de volgende dag niet meer zacht is. Succes!

Deze indiaan maakte ik van een mini marsmallow/kleine chocozoen, een smal strookje gekleurd papier voor de hoofdband, kant en klare snoepogen (o.a. te krijgen bij de Wibra) en een een kleurig veertje. De oogjes plakte ik vast met glazuur gemaakt van poedersuiker met een héél klein beetje water).

Een winterse traktatie. Ik haalde een smal randje van het etiketje aan de achterkant van het smint doosje weg(dit wordt de voorkant van de sneeuwpop). De muts maakte ik van een stukje vilt hiervoor kun je ook een nieuw vaatdoekje gebruiken. Hier knipte ik een strook vanaf welke om het doosje heen gevouwen kan worden. Aan de achterkant plakte ik deze als een koker aan elkaar, zodat deze om het doosje past. Met een wollen draadje bind je de muts bij elkaar. De ogen teken je op het doosje en met een watervaste stift en de met vast gelijmde neus knipte ik uit een oranje papiertje.

Hier geen snoep traktatie, althans je kunt het zo invullen als je zelf wilt. Aan het potlood bond ik een servetje(kan natuurlijk ook een leuk stofje zijn)als een knapzak vast met een kleine verassing (bijv. een gummetje of wel een snoepje) .

Dit is ook een heerlijk tussendoortje: een bierworst gewikkeld in bladerdeeg. Ik gebruikte suikerspin stokken (o.a. te krijgen bij de Xenox) welke ik vooraf in het water heb gelegd. Hier stak ik de bierworsten op waarna ik een stroken bladerdeeg(1/4e of 1/5e van een vierkante plak) om de worsten heen wikkelde. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het geheel in +-15 min. af. Houd je oven wel in de gaten want iedere oven is weer een beetje anders.

Een vrolijke feestsnor als traktatie.

Knip van papier een snor en prik een lollie in het midden.

Een krokodil gemaakt van papier. Tussen zijn bek zit een knijper geplakt zodat je daar de gewenste traktatie tussen kunt klemmen.

Een zonnige traktatie: een eierkoek met zure mat (een stukje kokosbrood kan natuurlijk ook). Het poppetje is een losgeknipt poppetje van Haribo zoute rijen. Dit alles kun je vastzetten met een beetje suikerglazuur (gemaakt van poedersuiker met een paar druppeltjes water). Parasolletjes erbij om de boel op te fleuren en klaar.

Nog een zonnige traktatie.

De palm maakte ik van een saté prikker welke ik in een smal strookje crêpepapier wikkelde, dit zette ik met een klein plakbandje vast. De blaadjes knipte ik ook uit crêpepapier. Steek deze in een eierkoek en plak een schatkistje met een beetje suikerglazuur vast.

Van een Oreo koekje en dropveters maakte ik deze spin waar je niet voor weg hoeft te lopen. Voor de ogen gebruikte ik dit keer een gesuikerd snoepje waar ik stukjes vanaf knipte en vervolgens met suikerglazuur vastplakte.

Een traktatie waarbij je alle kanten op kunt. Je kunt in deze kegeltjes nl. iets te snoepen, een klein cadeautje of een gezonde traktatie verstoppen. Ik maakte ze van een halve cirkel van gekleurd papier( ter grote van een gebakschoteltje). Daarna kleurde ik met stiten grappige ogen en monden welke ik op de kegels plakte. De traktatie kun je in een stukje folie of ingepakt in kadopapier in de kegeltjes plakken.

Deze piraten traktatie is zo klaar. Je hebt alleen een wit bekertje, je zelf verzonnen traktatie om hierin te stoppen, een rood servet en een watervaste stift nodig. Zelf gebruikte ik wiebel oogjes maar de ogen kun je er natuurlijk ook op tekenen. Het servet vouwde ik 1 x open (dus je hebt dan een rechthoek) deze bond ik achterop het hoofd met een plakbandje vast.


Rode servetten zijn niet altijd even makkelijk te vinden, Ikea heeft deze vrijwel altijd op voorraad, deze gestippelde versie vond ik bij de Zeeman. De wiebeloogjes kocht ik bij de Wibra.

Aan dit horloge hing ik een uit papier geknipte ster met daarop de gewenste tekst. Deze hing ik met een draadje aan het snoephorloge als bedel.

Op een lange saté prikker met een vrolijke pluim, prikte ik op willekeurige volgorde een plakje worst, kaas, komkommer en een cherise tomaatje. Je kunt er voor kiezen bijv de kaas (of een ander ingrediënt ) in een vorm uit te steken. Snijd bijv. een meloen of kool door de helft en bekleed deze met aluminium folie. Hier kun je alle prikkers in steken.

Een mooie bananenboot. Voor de zeilen knipte ik rechthoekige zeilen uit gekleurd papier. De middelste saté prikker met zeil, stak ik recht door de banaan en het schatkistje (Kan natuurlijk een doosje rozijntjes zijn) zodat de banaan blijft staan, de andere 2 net zover dat deze zeilen stevig staan(maar niet helemaal door de banaan heen). De prikkers kun je aan de bovenkant nog afknippen met bijv. een snoeischaar.

Voor deze raketten maakte ik gebruik van groot stoepkrijt. Om het rechte deel deed ik een stuk doorzichtig folie (dat wat de bloemist ook gebruikt), ook te koop op een rol bij bijv. Blokker, Xenos of Action). Uit papier knipte ik per raket 3 zijsteunen waarvan ik daarna de zij randen een klein stukje heb om gevouwen. Met een plakbandje en een beetje lijm, zette ik deze rondom het krijt vast. Eventueel kun je nog wat ronde raampjes uitknippen en met lijm vastplakken.

In deze serpentine rolletjes zit een zakje snoep verstopt. Ik rolde deze in doorzichtig kado folie en bond de zijkanten bij elkaar met een stukje plakband, eventueel kun je de zijkanten nog versieren met een stukje serpentine.

Deze traktatie vereist niet veel uitleg. Ik vulde het bakje (gehaald bij de Action) met popcorn en verpakte deze in doorzichtig folie. En lintje voor de finishing touch.

Hier een paar vrolijke drummers als traktatie. De lijfjes zijn punchballonnen welke samen met een lepeltje als hoofd zijn ingepakt in plastik folie wat de bloemist ook gebruikt. Het schepgedeelte van de lepel heb ik uit het folie laten steken en de uiteinden van het folie zijn samengebonden met pijpenragers. Dit zijn dan gelijk de armen en benen. De trommel is een klein Danoontje welke met plakband is vast gemaakt.

Als je aan de juffen een meesters iets anders wilt trakteren dan aan de kinderen, is dit misschien een leuk idee. Een stroopwafel (of andere koek) samen met chocolademelk verpakt in doorzichtig folie.

Lekkere patat, gesneden uit cakeplakken. Leg de patatjes speels in het bakje alsof het er zo ingegooid is. Een toef zelf opgeklopte slagroom toevoegen (want uit een spuitbus zakt snel in) i.p.v. mayonaise en je bent klaar.

Dek de'patat' wel even af met plastic folie als deze niet gelijk uitgedeeld wordt.

Voor deze Koekie Monster knip je 2 cirkels van gelijke grootte en daarna knip je bij 1 van de 2 iets minder dan de helft) met een ronding weg. Bij de hele cirkel teken je een cirkel welke je zwart kleurt in het midden of je plakt hier een kleinere cirkel van zwart papier op. De cirkels plak je aan de bovenste rand met lijm op elkaar. Dan knip je uit wit papier de ogen en ook hier plak je een zwarte kleinere cirkels in (of je kleurt een zwart rondje).Deze plak je op zijn hoofd. Tot slot stop je een stuk ontbijtkoek (of een andere koek) in zijn mond.


De traktatie van deze woensdag zijn horloges gemaakt van doosjes rozijnen. Eerst heb ik stroken papier geknipt waarmee ik de doosjes kon omwikkelen daarna zette ik deze met een plakbandje vast. Vervolgens knipte ik de bandjes van de horloges (stroken papier waarvan de hoekjes weggeknipt zijn) die ik aan de achterkant tussen het papier en doosje door schoof. Tot slot knipte ik figuurtjes uit en tekende hier de klokjes op. Deze pakte ik op de horloges en klaar.


Fun2all voor de leukste kinderfeestjes, slaapfeestjes, jongensfeestjes,  familiefeestjes en vrijgezellenfeestjes.